Het denken van kinderen, en blijkbaar ook van volwassenen, kan beïnvloed worden door de wijze waarop een opdracht gegeven wordt.
Opdracht 1: Teken een vis
Opdracht 2: Teken 3 verschillende vissen
Opdracht 3: Teken een gevoel en het mag niet blij zijn
Opdracht 4: Teken een geur
Opdracht 5: Teken een ballonvis
Welk denkproces wordt geactiveerd?
Bij opdracht 1: Evident denken - Voorspelbaar en recht naar het doel
Bij opdracht 2: Creatief denken - divergent resultaat
Bij opdracht 3: Flexibel denken - een voor de hand liggende oplossing wegnemen
Bij opdracht 4: Origineel denken - een verrassende ingeving een kans geven
Bij opdracht 5: Divergent denken - samenvoegen van 2 voor elkaar vreemde elementen
En wat was mijn resultaat op deze test?
maandag 29 november 2010
donderdag 25 november 2010
Koningskinderen
Leerkrachtentoneel voor kinderen?
Het kan!
Gisteren zijn we met onze twee zonen gaan genieten van een niet zo alledaags sprookje.
De leerkrachten van het Sint-Eduarduscollege uit Merksem, bij Antwerpen, brachten ons naar het koninkrijk Tricolore. De Koningin van dat landje had drie ongehuwde zonen... Ze leefden nog lang en gelukkig kreeg een onverwachte wending.
Proficiat collega's... jullie hebben ons een boeiende avond bezorgd.
Het kan!
Gisteren zijn we met onze twee zonen gaan genieten van een niet zo alledaags sprookje.
De leerkrachten van het Sint-Eduarduscollege uit Merksem, bij Antwerpen, brachten ons naar het koninkrijk Tricolore. De Koningin van dat landje had drie ongehuwde zonen... Ze leefden nog lang en gelukkig kreeg een onverwachte wending.
Proficiat collega's... jullie hebben ons een boeiende avond bezorgd.
Orchestral Manoeuvres in the Dark
Maandag
- 22 november 2010 -
afspraak in den Ancienne Belgique
om 21.00 uur
Pure nostalgie!
Maid of Orleans bezorgde me kippenvel
De rest was genieten
Back to the 80's!!!
Wat een tijd
zaterdag 20 november 2010
Discussiepunt II
Naar aanleiding van een blogartikel van een van mijn medestudenten wil ik graag een reactie plaatsen op mijn eigen blog.
"Mens en Techniek" - "Beeldopvoeding"
In de eerste plaats moet een muzische activiteit voldoen aan minstens drie van volgende vier criteria.
Beschouwen (keuze) en/of Creëren (keuze)
Origineel (voorwaarde) en Creatief (voorwaarde)
Een les techniek voldoet over het algemeen maar aan twee van deze criteria, omdat je meestal met een stappenplan of naar een vooraf bepaald eindproduct toe werkt. Deze criteria zijn:
Beschouwen en Creëren
Vier van de dertien doelstellingen uit "Mens en Techniek" kunnen eventueel in een activiteit "beeldopvoeding" geïntegreerd worden, op voorwaarde dat ze aan (ten minste) drie van de vier voorwaarden voldoen!
De dertien doelstellingen uit het leerplan "Mens en Techniek" van het VVKBaO:
6.1. Kinderen zien in dat courante producten gemaakt zijn uit welbepaalde materialen en/of grondstoffen.
6.2. Kinderen kennen verschillende energiebronnen.
6.3. Kinderen zien in dat energie noodzakelijk is voor het functioneren van niet-levende systemen.
6.4. Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving een aanvulling of verbetering zijn van menselijke functies en maken er functioneel gebruik van.
6.5. Kinderen zien in dat instrumenten evolueren en dat ze bij het eigen lichaam ontstaan zijn.
6.6. Kinderen zien in dat producten worden gemaakt volgens bepaalde technische principes.
6.7. Kinderen kunnen op hun niveau uitleggen hoe een aantal distributiesystemen in hun omgeving zorgen voor aanvoer van water, energie...
6.8. Kinderen zien in dat in hun omgeving verschillende informatieverwerkende toestellen voorkomen, waarvan ze er zelf enkele kunnen instellen en/of bedienen.
6.9. Kinderen weten dat mensen steeds nieuwe systemen, instrumenten en producten hebben uitgevonden en zullen uitvinden om hun werk aangenamer, beter, vaardiger, sneller, mooier, preciezer... te maken.
6.10. Kinderen zijn zich bewust van de relatieve waarde van technische systemen.
6.11. Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken of gebruiken, moet voldoen.
6.12. Kinderen kunnen hun materialenkennis en hun kennis van constructie-, bereidings- en bewegingsprincipes gebruiken bij het ontwerpen van een constructie of bereiding. (een eindterm)
6.13. Kinderen kunnen een constructieactiviteit of een bereiding correct uitvoeren.
vrijdag 19 november 2010
Woordendiarree
Ik weet het! Wat een titel...
Het komt uit de mond van Sabine!
Bij dit woord moet ik onmiddellijk denken aan een scène uit de reeks "Little Britain".
Matt Lucas speelt hier Vicky Pollard in het zwembad.
"Can I have a word?"
Het antwoord laat niet op zich wachten....
Het komt uit de mond van Sabine!
Bij dit woord moet ik onmiddellijk denken aan een scène uit de reeks "Little Britain".
Matt Lucas speelt hier Vicky Pollard in het zwembad.
"Can I have a word?"
Het antwoord laat niet op zich wachten....
woensdag 17 november 2010
Sprookje
Enkele jaren geleden las ik een mooi verhaal! Een verhaal over perceptie… of hoe ieder zijn eigen werkelijkheid heeft. Tijdens de sessie coachen moet ik regelmatig aan dit verhaal denken, vooral als het gaat over de “kaart (subjectieve ervaringen)” van een persoon.
Spijtig genoeg heb ik niet kunnen achterhalen wie de auteur is.
Het verhaal van de Boze Wolf
<<Ik heb het altijd heerlijk gevonden om in het bos te wonen. Het is mijn thuis en ik heb geprobeerd om het schoon en netjes te houden. Op een mooie dag, terwijl ik bezig was met de rotzooi op te ruimen, die de mensen na een picknick hadden achtergelaten, hoorde ik voetstappen. Toen ik van achter een boom het bos in gluurde, zag ik een klein meisje het pad aflopen met een mandje in haar handen. Ik vond dat meteen verdacht, want ze had zulke vreemde kleren aan; helemaal in het rood en haar hoofd was bedekt. Het was net alsof ze niet herkend wilde worden. Nu, ik weet wel dat je mensen niet op hun uiterlijk moet beoordelen, maar ze liep in mijn bos en ik vond dat ik het recht had om iets meer over haar te weten te komen. Dus vroeg ik haar wie ze was, waar ze vandaan kwam, je weet wel, van die dingen. Eerst zei ze dat ze niet met vreemden wilde praten. Dat bracht mij nogal van mijn stuk. Ik een vreemde? Ik heb verdorie mijn kinderen grootgebracht in dit bos. Daarna werd ze wat rustiger en vertelde ze mij dat ze op weg was naar haar oma, omdat die ziek was en dat in die mand eten voor oma zat. Ze leek mij een eerlijk mens, maar ik denk toch dat ze het zou moeten afleren om zomaar door iemands woonplaats te lopen, met zulke rare kleren aan.
Ik liet haar gaan en ging snel naar het huis van haar oma toe. Toen ik bij die aardige vrouw aankwam, vertelde ik haar wat er net gebeurd was en ze was het met mij eens dat haar kleindochter zou moeten leren zich beter te gedragen. We bedachten het plan dat de oma zich zou verbergen, totdat ik haar zou roepen. Ze verstopte zich onder het bed.
Toen het meisje met die rare hoed binnen kwam, vroeg ik haar om naar de slaapkamer te komen, waar ik in het bed van oma lag. Ze kwam opgewonden binnen en maakte meteen beledigende opmerkingen over mijn grote oren. Nu heb ik wel vaker een nare opmerking gekregen, dus ik probeerde er het beste van te maken door te zeggen dat ik daar beter mee kon horen. Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen, was dat ik haar best aardig vond, maar dat ze beter op haar woorden zou moeten letten. Maar toen maakte ze weer zo’n opmerking, ditmaal over mijn grote ogen.
Je kunt je misschien wel voorstellen hoe ik zo langzamerhand ging denken over dit kleine meisje dat zich zo aardig voordeed, maar eigenlijk een vals kreng bleek te zijn. Maar, aardig als ik ben, antwoordde ik haar dat ik met mijn grote ogen beter kon zien. Haar volgende belediging was echter teveel. Ik heb mijn hele leven al last van mijn tanden, een gevoelig punt, en dat kleine meisje moest daar zo nodig een opmerking over maken. Ik weet dat ik mij had moeten beheersen, maar ik ben kwaad uit bed gesprongen en heb gegromd dat ik haar met die tanden beter zou kunnen opeten.
Laten we eerlijk zijn, een wolf zou nooit zo’n klein meisje opeten. Iedereen weet dat, maar dat stomme kind begon te schreeuwen en rende door het huis. Ik volgde haar om haar te kalmeren. Ik had zelfs de kleren van oma uitgetrokken, maar dat leek het alleen maar erger te maken. Toen vloog plotseling de voordeur open en een boomlange boswachter kwam binnen met een bijl in zijn handen. Ik keek hem aan en realiseerde mij dat ik diep in de problemen zat. Ik ben door een open raam gesprongen en maakte dat ik wegkwam.
Ik had gehoopt dat hiermee de ellende voorbij zou zijn, maar dat grootmoedermens heeft nooit mijn kant van het verhaal verteld. Al snel deed het gerucht dat ik een afschuwelijk, onbetrouwbaar, boos beest zou zijn. Ik weet niet hoe het is afgelopen met dat kleine meisje mat haar rare rode pakje, maar “hij leefde nog lang en gelukkig” ging voor mij niet op.>>
Ik vind het gewoonweg een prachtige versie van dit sprookje! Het heeft me al regelmatig geholpen bij gesprekken waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Ieder verhaal heeft meerdere invalshoeken! Ieder heeft zijn eigen (subjectieve) waarheid!
Als surplus een handenspel over "Roodkapje en de Boze wolf". Best grappig...
zondag 14 november 2010
Verzameling (vrouwelijk)
Al enkele weken zoek ik naar mijn eigen verzameling. Tot nu toe is het me niet gelukt een eigen verzameling te vinden. Nu ervaar ik dit niet echt als een probleem, maar het maakt me wel nieuwsgierig hoe het komt dat ik niet echt een hamsteraar ben.
- Heeft het iets te maken met mijn persoonlijkheid?
- Zou het met bindingsangst te maken kunnen hebben?
- Ben ik niet materialistisch genoeg?
Neen, het heeft te maken met het woord zelf. Een "verzameling" is vrouwelijk en ik vermoed dat ik dan toch te weinig oestrogeen en te veel testosteron in mezelf heb zitten.
Mijn verzameling stempels :-)
donderdag 11 november 2010
Happy Go Lucky
Gisteren heb ik een mooie muzische film gezien op Canvas.
De film gaat over een Britse onderwijzeres die gelukkig is met de dag die haar gegeven wordt! Humoristisch en soms dramatisch, maar vooral ontroerend onschuldig. Een aanrader voor muzische leerkrachten.
Happy Go Lucky Trailer
Geüpload door wallyz75. - Zeer recente afleveringen en TV shows, online.
De film gaat over een Britse onderwijzeres die gelukkig is met de dag die haar gegeven wordt! Humoristisch en soms dramatisch, maar vooral ontroerend onschuldig. Een aanrader voor muzische leerkrachten.
Happy Go Lucky Trailer
Geüpload door wallyz75. - Zeer recente afleveringen en TV shows, online.
Silent Movie
Dinsdag, 9 november 2010 - na vele slapeloze nachten - mochten we eindelijk onze "stomme film" aan elkaar voorstellen. Carlos gaf tips en bemoedigende woorden. Voor hem moet dit een hel geweest zijn. De controle over ons lichaam was omgekeerd evenredig met zijn lichaamsbeheersing.
Enkele sfeerbeelden:
Enkele sfeerbeelden:
woensdag 10 november 2010
maandag 8 november 2010
Met dank aan Klasse
Anno 2007 verscheen in de klasse van november onderstaand artikel. Het is van de hand van Leo Bormans de hoofdredacteur van Klasse. Ik denk niet dat hij het me kwalijk neemt dat ik zijn artikel op deze blog plaats.
Het is wel al vrij oud, maar absoluut niet out!
Wikipedia
Klasse
Het is wel al vrij oud, maar absoluut niet out!
Kortjakje (hartslag: 104)
"Ergernis: “Jullie cultuuronderwijs trekt eigenlijk op niks”. Ze zegt het met andere woorden maar haar studie snijdt als een slijpschijf. Professor Anne Bamford (Sydney, Londen) weegt ons cultuuronderwijs met de Unesco-weegschaal en buist het grandioos. Ik erger me, samen met nagenoeg heel de zaal, omdat ik haar machteloos moet gelijk geven.
Verwondering: “Ik kan zelf niet zingen, dansen of schilderen”, zeg ik nadien tegen haar. “Dat kan je wel”, zegt ze. “Alleen heeft jullie cultuuronderwijs op minstens een vierde van de kinderen een negatieve invloed: het maakt hen wijs dat ze twee linkerhanden en twee linkervoeten hebben.” Zou ik dan toch?
Verantwoordelijkheid: “Jullie bombarderen kleuters met een cultuurbom”, zegt ze. “Kleien, schilderen, zingen, dansen, musiceren, toneel spelen…. Nadien doe je er bijna niks meer mee. De meest gemotiveerden (“ik kàn het!”) of de meest begoeden (“mama heeft een auto”) gaan naar het deeltijds kunstonderwijs. Het gewoon onderwijs gebruikt die talenten alleen nog om mee uit te pakken op een opendeurdag. Alles hangt af van geïsoleerde projecten en toevallig aanwezig enthousiaste leraren. Die doen dat vaak schitterend en krijgen een hele groep mee. Als je geluk hebt, kom je als leerling zo iemand tegen. Maar het jaar daarop wordt daar zelden op voortgebouwd. Jullie hebben schitterend erfgoed. Gebeurt weinig of niks mee op school. Gestructureerde mediaopvoeding? Onbestaande. Vanaf de lagere school dansen leerlingen niet meer. Hun muziek krijgt geen kans. Ze schilderen niet. Ze doen niets met fotografie, drama of video. Met een uurtje in de week los je dat niet op. Cultuur wordt niet geassocieerd met creativiteit en plezier maar vaak herleid tot consumptie: we gaan er eens samen naar kijken. Mensen ademen 24 uur op 24 cultuur. Daar kan onderwijs veel meer mee doen. Nu geven jullie les over cultuur maar niet in cultuur. Dat is nochtans de verantwoordelijkheid van élke leraar in élk jaar en élk vak. In cultuur en creativiteit zit de grootste kracht van een land.” Ik dans naar huis en fluit een liedje: altijd is kortjakje ziek.
Wie wél in de volle cultuur werkt, hoeft zich niet aangevallen te voelen. Het is de vraag hoe we de anderen mee krijgen. En hoe we structureel kunnen ingrijpen."
Hoofdredacteur Klasse
leo.bormans@klasse.be
Klasse voor Leerkrachten 179, november 2007, p.2-3 Verwondering: “Ik kan zelf niet zingen, dansen of schilderen”, zeg ik nadien tegen haar. “Dat kan je wel”, zegt ze. “Alleen heeft jullie cultuuronderwijs op minstens een vierde van de kinderen een negatieve invloed: het maakt hen wijs dat ze twee linkerhanden en twee linkervoeten hebben.” Zou ik dan toch?
Verantwoordelijkheid: “Jullie bombarderen kleuters met een cultuurbom”, zegt ze. “Kleien, schilderen, zingen, dansen, musiceren, toneel spelen…. Nadien doe je er bijna niks meer mee. De meest gemotiveerden (“ik kàn het!”) of de meest begoeden (“mama heeft een auto”) gaan naar het deeltijds kunstonderwijs. Het gewoon onderwijs gebruikt die talenten alleen nog om mee uit te pakken op een opendeurdag. Alles hangt af van geïsoleerde projecten en toevallig aanwezig enthousiaste leraren. Die doen dat vaak schitterend en krijgen een hele groep mee. Als je geluk hebt, kom je als leerling zo iemand tegen. Maar het jaar daarop wordt daar zelden op voortgebouwd. Jullie hebben schitterend erfgoed. Gebeurt weinig of niks mee op school. Gestructureerde mediaopvoeding? Onbestaande. Vanaf de lagere school dansen leerlingen niet meer. Hun muziek krijgt geen kans. Ze schilderen niet. Ze doen niets met fotografie, drama of video. Met een uurtje in de week los je dat niet op. Cultuur wordt niet geassocieerd met creativiteit en plezier maar vaak herleid tot consumptie: we gaan er eens samen naar kijken. Mensen ademen 24 uur op 24 cultuur. Daar kan onderwijs veel meer mee doen. Nu geven jullie les over cultuur maar niet in cultuur. Dat is nochtans de verantwoordelijkheid van élke leraar in élk jaar en élk vak. In cultuur en creativiteit zit de grootste kracht van een land.” Ik dans naar huis en fluit een liedje: altijd is kortjakje ziek.
Wie wél in de volle cultuur werkt, hoeft zich niet aangevallen te voelen. Het is de vraag hoe we de anderen mee krijgen. En hoe we structureel kunnen ingrijpen."
Hoofdredacteur Klasse
leo.bormans@klasse.be
Wikipedia
Klasse
zondag 7 november 2010
Nog een Wordletje
Een leuke website met soms verrassende resultaten.
Een samenvatting van de tekst "Discussiepunt" van 24 oktober 2010
vrijdag 5 november 2010
Harold & Guy
De Franse kunstenaar GUY LIMONE blijkt naast spelen met kleine poppetjes ook zeer geïnteresseerd in statistieken. Deze verwerkt hij eveneens in zijn kunstwerken. Het wordt interessanter met de dag. Wiskunde en kunst - dat is een mooie uitdaging. "Vakoverschrijdende Muzische Vorming"
Harold Lloyd daarentegen houdt me 's nachts wakker. Het is niet twintig voor drie, maar eerder 5 voor 12! Dat filmpje naspelen is toch niet zo simpel...
donderdag 4 november 2010
Den Guy
Marianne gaf ons tijdens vorige sessie, in het SteM te Sint-Niklaas, de opdracht te werken rond een bepaald kunstenaar.
Vol "blind" vertrouwen trok ik de, voor mij nobele onbekende, kunstenaar "Guy Limone".
Na een korte speurtocht op het welbekende wereldwijde web kwam ik op onderstaande website. Blijkt deze kunstenaar graag met soldaatjes te spelen.
Dit vergemakkelijkt mijn opdracht niet. Als kind speelde ik niet met poppen, autootjes of zelfs niet met Lego. Ik was eerder een buitentype; spelen in 'den nof' zoals ze dat bij ons zo mooi kunnen uitdrukken. Doolhoven maken in het korenveld van 'den boer neffenst ons' (Wat deze manspersoon niet echt leuk vond!). Kampen bouwen in een oud duivenhok en oorlog voeren met de andere kinderen uit de buurt. Klimmen in bomen en weer sneller beneden zijn (met sterren voor de ogen). Pijltjes schieten naar de mussen. Tennissen met steentjes en het daarna mogen uitleggen aan de wijkagent. Fietsen "van 't groot vuil" halen, ontmantelen en helemaal kapot rijden, om deze nadien terug "bij 't groot vuil" te zetten... Maar met poppen spelen? Dat was in onze tijd voor meisjes!
Deze opdracht is een uitdaging. Ik denk dat ik de jongens van het zesde leerjaar ga vragen mij bij deze opdracht te helpen. Benieuwd hoe hun reactie zal zijn. Zouden zij ook liever uit bomen vallen, oude fietsen een laatste leven geven, vogeltjes spotten... Of...
http://www.designboom.com/weblog/cat/10/view/5424/statistics-in-the-work-of-french-artist-guy-limone.html
Vol "blind" vertrouwen trok ik de, voor mij nobele onbekende, kunstenaar "Guy Limone".
Na een korte speurtocht op het welbekende wereldwijde web kwam ik op onderstaande website. Blijkt deze kunstenaar graag met soldaatjes te spelen.
Dit vergemakkelijkt mijn opdracht niet. Als kind speelde ik niet met poppen, autootjes of zelfs niet met Lego. Ik was eerder een buitentype; spelen in 'den nof' zoals ze dat bij ons zo mooi kunnen uitdrukken. Doolhoven maken in het korenveld van 'den boer neffenst ons' (Wat deze manspersoon niet echt leuk vond!). Kampen bouwen in een oud duivenhok en oorlog voeren met de andere kinderen uit de buurt. Klimmen in bomen en weer sneller beneden zijn (met sterren voor de ogen). Pijltjes schieten naar de mussen. Tennissen met steentjes en het daarna mogen uitleggen aan de wijkagent. Fietsen "van 't groot vuil" halen, ontmantelen en helemaal kapot rijden, om deze nadien terug "bij 't groot vuil" te zetten... Maar met poppen spelen? Dat was in onze tijd voor meisjes!
Deze opdracht is een uitdaging. Ik denk dat ik de jongens van het zesde leerjaar ga vragen mij bij deze opdracht te helpen. Benieuwd hoe hun reactie zal zijn. Zouden zij ook liever uit bomen vallen, oude fietsen een laatste leven geven, vogeltjes spotten... Of...
'inferencias' installation at gallery GACMA in madrid, 2008
http://www.designboom.com/weblog/cat/10/view/5424/statistics-in-the-work-of-french-artist-guy-limone.html
woensdag 3 november 2010
De eerste minuut
Carlos gaf ons de opdracht een fragment te spelen uit een stomme film. Muzisch gezien is dit een moeilijk opdracht waar al vele nachten aan zijn opgeofferd. (Niet om de bewegingen te oefenen, wel omwille van het denkproces dat regelmatig in gang schiet.)
Ik heb besloten om de 1ste minuut na te spelen. Dit lijkt me een haalbare doelstelling qua mimiek, pantomimiek, verhaallijn en stunts. Die kerels uit de stomme filmperiode gingen er soms serieus tegenaan… Dit is niet voor mij weggelegd.
Voor ik lijfelijk ga oefenen, ga ik het fragment ten gronde analyseren. Nadien, uit het zicht van alle en iedereen, zal ik dit oefenen. Dit moet dan ’s nachts gebeuren, want mijn vier huisgenoten lopen hier constant rond.
Dus, de analyse:
- · Harold kijkt door een gat in zijn krant in het rond. (Blijkbaar zit hij de dames in het oog te houden. Dat zie ik zelf ook nog zitten.)
- · Er komt een mooie dame voorbij. Harold doet zijn krant naar beneden en bekijkt de dame op haar achterkant. Hij besluit recht te staan en loopt de dame achterna. Op dat moment komt er een tweede schoonheid voorbij. Hij besluit toch maar deze dame achterna te gaan. (Dat zou ik niet doen. Meestal blijf ik bij mijn eerste idee, maar soit…)
- · De dame gaat een café – restaurant binnen. Harold kijkt door het raam naar binnen. In dit fragment speelt hij “the Glasses Character”. (Hier ga ik het moeilijk krijgen. De snuiten die hij trekt, zullen een spiegel vereisen.)
- · Hij gaat de gelegenheid binnen. Hij begroet de dame door zijn hoed aan te tikken en hangt over de toog. De maître is hier niet echt mee gediend, deze jongedame blijkt hem toe te horen. Tijdens zijn gesprek met de dame, wordt hij op de rug getikt. Hij kijkt even op en babbelt dan verder met de vrouw. (Mijn rug gaat parten spelen. We mogen geen attributen gebruiken, dus ook geen toog. Het voorover leunen zal mijn evenwichtsgevoel tarten…)
- · Onder zacht dwang wordt hij uiteindelijk naar eet tafeltje geleid. Harold gaat zitten, kijkt even op, krijgt een menukaart en begint hierin te lezen. (Wederom mijn rug! Geen stoel? Dat wordt zeer moeilijk! Als het maar goed afloopt.)
- · Zoals het gebruikelijk was in de stomme film, komt er nu een tekstfragment.
- · Na de welkome onderbreking heeft Harold plots een banaan vast. Hij pelt deze en werpt de schil de grond op. (Dit belooft!!!)
- · Hij eet de banaan op en … een tekstfragment, los op de 1ste minuut! (“Gered door de gong”, zou ik zeggen!)
Goed, mijn jongste zoon zit hier nu naast mij. Het naspelen hou ik voor een andere keer.
Tijd om te spelen...
Voor ik Harold Lloyd speel, wil ik weten wie hij eigenlijk was.
Ergens op het einde van de 19de eeuw en meer bepaald in Nebraska, USA, op 20 april 1983, kreeg het koppel J. Darcie “Foxy” Lloyd – Elisabeth Fraser een tweede kindje. Deze zoon kreeg de naam Harold, heerser over het leger! Een carrière bij de land- of luchtmacht was niet voor hem weggelegd… wel een succesvolle filmcarrière.
Na de scheiding van zijn ouders, trok Harold met zijn vader naar Dan Diego. Daar opende “Foxy” een poolhal en begon Harold aan zijn acteursloopbaan, eerst als klusjesman en figurant, maar als snel als hoofdrolspeler.
Zijn eerst film speelde hij in het jaar 1912.
Harold is de geschiedenis ingegaan van de typetjes; “Willie Work” – “Lonesome Luke” (een imitatie van Charlie Chaplin) en zijn meest bekende en naamloze typetje “The Glasses Character”. Dit personage speelde hij vanaf 1917.
Lloyd voerde de meeste van zijn stunts zelf uit. In 1920 liep dit voor hem bijna fataal af. Hij verloor enkele vingers toen een bom in zijn hand ontplofte.
“safety Last” uit 1923 is de film waarmee hij het meest geassocieerd wordt. Hier beklom hij als reclamestunt een wolkenkrabber.
De opkomst van de gesproken film betekende ook een einde voor zijn succes. Hij speelde nog mee in films, maar kon het succes van de stomme film niet meer evenaren. In 1952 won hij nog een Oscar voor heel zijn carrière. Hij stierf op 8 maart 1971 in Beverly Hills (Californië).
Abonneren op:
Posts (Atom)